.:Cinta Hati Kami:.

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Thursday, January 28, 2010

Kisah ini sangat menyentuh hati mama...

Salam semua!
Mama terima email drp member KESUMA mama.  Cerita ni sgt sedih,mama baca hingga xsdr airmata mengalir.  Sgt menyentuh naluri mama sbg seorang IBU...

Seharusnya kita sts bersyukur dengan apa yang telah dikurniakan Allah kpd kita...

DIARI SEORANG IBU

25 Mei 2009-
Today is my birthday...happy sangat sbb my husband awal2 pg dah wish...kwn2 pejabat...along, imran my nierce...siap call kat opis tu nyanyi2...ptg lepas opis hour...husband ajak pi pizza hut kat rawang...tp aku rasa mcm jauh sangat..dia pun penat baru abis final exam....so kami mkn kat tg malim je..

6 Mei 2009 -
bangun pagi je....time nak mandi...aku tgk ada darah...mcm 1st day period...masyaAllah ...aku baru je masuk 32 miggu pregnant (8 months)...gelabah2 call along tp tak angkat...call my sister in law...(x nurse)..dia advice suruh pi hospital...check up..takut uri dok bwh....so aku bergegas ke klinik kesihatan... staff nurse scan...(dr.kursus masa tu katanya)...tak de pape...baby ok...uri dok atas...semua ok...diaorg tak leh detact...aku check pad....still ada darah...so aku ditolak ke Hospital slim river....so bermula le kisah aku berkampung di
hospital...dan sejarah masa mengandungkan husna berulang lg...lg sekali aku naik ambulans...terus ditahan di labour room..merasa le diseluk..dikorek. ..papsmear. ..sakitnya hanya ALLAH yg mengetahui.. .
27 Mei 2009-
masih di tahan di wad...tp darah tak keluar lg...mak n bpk bergegas ke tg. malim dari air port...diaorg baru je balik bercuti dari Indonesia... ambik husna, bwk baik tg karang
28 Mei 2009-
aku dibenarkan keluar....baby aku ok...bledding dah tak de...cuma kena refer hospital untuk check up seterusnya oleh dr pakar...cuma dr bg pilihan sama ada aku nak operation or normal delivery...aku nak cuba
normal...tp husbang aku prefer operation... tak sanggup tgk aku sakit bersalin lama mcm masa bersalin husna dulu
29 Mei 2009-
berehat di rumah.....baru bgtau husband...still bleeding...tp aku think positive...tak de pape kot...panas je bdn...ptg tu, balik tg karang jumpa Husna...rindu sangat kat dia
30 Mei 2009-
duduk rumah mak...lepak2. ..ptg tu bwk husna jln2...

31 Mei 2009-
still bleeding...tp gagahkan diri berjln ke Tesco Kuala Selangor...untuk final shopping barang baby...beli tilam kekabu untuk baby....untuk dipadankan dgn katil baby yg aku beli dari B, still bledding...sakit2 dah
kat ari2....tp gagahkan diri untuk berjln...ptg pkl 5 bertolak balik ke tg malim..masih sakit...lepas drop adik aku rizal kat komuter rawang...sakit masih menyucuk nyucuk...singgah klinik nabilah untuk scan....kepala baby dah masuk lubang...tu yg buat aku sakit2....balik rumah, mkn2...siapka brg untuk antar husna ke nursery....sakit kat ari2 merebak ke pinggang.... ooo...ini dah lain mcm...aku bgtau husband, terus aku di bawa ke hospital...husna aku tinggalkan kat rumah pengasuh dia...dan bermula le...kisah aku....
1 June 2009-
aku disuntik ubt matangkan paru2 baby...kerana, baby aku baru berusia 33minggu 4 hari...di suntik juga ubt penahan sakit...tak bg bersalin lg...rupanya, aku dah nak bersalin...dah buka 2 cm...dr cuba suntik ubt
kat aku, tak nak bg bersalin lg...sakitye ALLAH je yg tahu...tp demi baby, aku tahan w'pun aku dah nangis2 masa disuntik tu....esok pg...constraction tak kerap sangat...so aku ditolak ke wad bersalin...menjelan g mlm..sakit tu dtg lg...makin kerap...n kerap...n kerap....nurse check...dah buka 4 cm...makin kerap sakit...di check lg dah buka 6 cm..terus di tolak semula ke labour room
2 June 2009-
sakit....makin sakit...n sakit....dah buka 10 cm...husband aku dtg menemani aku...push.. ..push... .aku teringat pesan along..push masa rasa sakit je...ALHAMDULILLAH, senang sangat bersalin yg ini...aku selamat bersalin dan ALHAMDULILLAH. ..aku dpt baby boy...sangat comel...iras muka imran hakim anak along aku...aku sempat susukan dia...berat dia 2.22 kg (33 minggu)...tp dia kena di bawa ke wad Special Care Nursery (SCN) untuk check up lebih lanjut...aku happy sangat dpt baby BOY...bukan bermaksud
aku tak suka dpt Husna, tp aku gembira...aku dpt sepasang anak....waktu lawat tgh hari, aku sempat jenguk anak aku di wad SCN...Dr mengesahkan, anak aku kena rawatan rapi...mungkin ada masalah paru2 or
jantung...tp tak sure lg...aku cuba think positive...mungkin sbb anak aku dilahirkan pramatang.... tu sbb dr ckp mcm tu...
3 June 2009-
aku jenguk anak aku sorang2 kat wad SCN...masih berwayar...dr. pakar kanak2 mengesahkan kat aku...yg anak aku berkemungkinan menghidap penyakit jantung berikutan ada bunyi di dadanya...mungkin akan di refer ke IJN untuk imbasan jantung...Ya allah...aku sangat risau n susah hati...aku cuba untuk perah susu aku...untuk bg kat anak aku...tp belum ada susu..aku cuba...tanpa putus asa...aku dah boleh discharge dari wad bersalin...tp kena duduk di Wad SCN untuk menemani anak aku...atas perbincangan bersama...suami aku memberi nama pd baby kami...Qaid Ahmadinejad yg bermaksud-Pemimpim/ ketua yang berani menegakkan kebatilan...
4 June 2009-
kami membawa Qaid ke IJN untuk imbasan jantung...Dr. pakar di sana..mengesahkan yg anak kami menghidap penyakit jantung berlubang (tp kecil) dan injap jantung tersumbat... .aku ttp tabah menghadapi dugaan ALLAH ini..aku cuba untuk think positive..selagi ada jln, selagi tu kami akan usaha...janji Qaid sihat...seperti kakaknye Qaisara Husna...Dr.pakar mengesahkan 15 June ini anakku akan di tahan di IJN....untuk minor operation
5 June 2009-
Qaid dah dibenarkan untuk terus menyusu bdn denganku...susuku pun semakin banyak...ALHAMDULIL LAH....moga dgn susu ku ini..dpt menyihatkan tubuh bdn Qaid...dan aku tak putus2 berdoa...
6 June 2009-
Qaid ditukarkan ke wad biasa....buka ICU lg...ini satu pembaharuan. ..tp masih dipasang ubt IV Prostaglandin iaitu sejenis ubt jantung....n aku boleh meneruskan tugasku sebagai seorang ibu...dpt menyusukan dia seperti biasa...
7 June 2009-
Qaid berasa selamat setiap kali aku mendukungnya. ..berzikir. ....beratib. ...makin sihat...
8 June 2009-
lagi 5 hari untuk dibawa ke IJN....5 more days my darling!!... sabar ye sayang ibu...bertahan ye...
9 June 2009-
siang mlm aku habiskan masa di sisi Qaid....
10 June 2009-
aku rindu kat Husna...tp aku tak perlu risau....Husna dah cerdik....dah leh berdikari... Qaid perlukan ibu lg dekat disisinya... .kakak kena lah ye sayang...
11 June 2009-
Qaid makin sihat.....berak kencing normal mcm baby lain...aku menjadi penghuni senior di wad SCN...org lain keluar masuk...aku masih ttp di sini...tak pe...demi anakku...aku rela berpantang di hospital
12 June 2009-
mak suruh aku perah susu banyak2...tinggal untuk Qaid...pg2 suamiku dtg ambik untuk balik..bertungku. ..mkn nasi panas...n etc...tp aku tolak...tak sanggup tinggalkan anak aku pg2....biarlah aku tak berapa sempurna berpantang.. ..janji aku ttp berada di sisi anakku...
13 June 2009-
2 more days sayang....bertahan ye
14 June 2009-
aku sangat happy hari ni....aku esok aku akan ke IJN...balik rumah tgh tu...packing brg
15 June 2009-
Hari yg dinanti-nantikan. ...pg lg aku dah mandi, bersiap...susukan Qaid kenyang2..sbb aku akan bawa Qaid ke IJN...on the way ke IJN, Dr.caroline dari Hospital SLim River telefon, mengatakan yg nama anak aku tidak di refer ke wad IJN....bg aku ini satu petanda...kenapa berliku liku perjalanan anakku ini....kenapa diaorg careless menjalankan tugas....aku n suami dah uruskan pembayaran anakku untuk di tahan di wad...17 June akan di operation... kenapa diaorg ni teruk sangat...pasal apa susahkan anak aku...berapa lama lg anak aku akan bertahan???? aku nangis tak tentu arah....for the 1st time semenjak anak aku sakit...aku menangis sebegini teruk....
16 June 2009-
atas usaha Dr. Ahmad, Dr pakar kanak2 hospital slim...Qaid dpt juga dibawa ke IJN..tp untuk check up...sama ada boleh di operation atau tak....selepas di Check oleh Dr. Haifa(Dr pakar jantung IJN)....dia ckp Qaid kena tunggu berat naik dulu baru diaorg confident untuk operation... sbb Qaid masih kecil...urat2 dia masih halus...takut terkoyak bila di operation... so aku kena bwk balik slim....untuk tunggu kg dia naik...Dr. ahmad bantu aku n husband...dia order 1 serbuk soya n minyak MCT oil...yg selalunye dia beri kepada baby2 untuk naikkan kg...kalau tanpa bantuan2 semua tu...kemungkinan anak aku naik kg adalah dlm masa sebulan....so lepas di beri beda2 tu...kg Qaid akan naik dlm masa 2minggu...bermula le episod duka dlm hidup aku...Qaid tak dibenarkan menyusu terus dgn aku...alasan : nanti dia penat..kg dia lambat naik...aku kena perah susu...dan anak aku diberi minum melalui tiub...sangat sedih sbb dia mencari2 susu aku...aku cuba juga untuk bg curi2....tp tiub tu menyebabkan dia tak selesa...
17 June 2009-
masih meneruskan usaha memerah susu untuk Qaid...aku kena sediakan 42 cc susu aku....every 3 hours...

18 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 44 cc...tanpa Qaid breast feed dgnku...susuku tak berapa banyak keluar...sangat buat aku susah hati
19 June 2009-
berat Qaid naik ke 2.395 kg...ALHAMDULILLAH
20 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 48 cc...Ya ALLAH...permudahkan lah urusan kami....perbanyakkan le susu ku..demi kesihatan anak ku Ya ALLAH!!!
21 June 2009-
susu untuk Qaid dinaikkan ke 50 cc...aku cuba minum air banyak....mkn lobak putih...minum susu anmum...minum sangat banyak...takkisah kalau urat aku kembang atau perut aku buncit...demi Qaid...aku rela....Demi kesihatan anakku
22 June 2009-
masih di Wad SCN...menemani annakku...makin tembam...makin chubby...pg ni bila ditimbang berat.....berat Qaid naik ke 2.44kg....alhamdulillah ...Qaid.. .bertahan ye....4 kg lg sayang....
23 June 2009-
susu Qaid dinaikkan ke 55 cc bersamaan 2 auns....aku tak putus asa..terus memerah susu setiap 3 jam sekali...demi annakku...Qaid Ahmadinejad
24 June 2009-
pg ni, Qaid masih aktif mcm biasa....nangis bila disalin pampers...tp dia mmg baik..tak banyak ragam...tak kuat nangis mcm baby lain...senang jaga...senang bersalin...
11.30 pg- aku baru perah susu Qaid...tgh tunggu nak bg susu...tiba2, SP02 (deyutan nadi) dia menjunam dari 90 lebih ke 5..aku jerit panggil staff nurse....terus refer dr....dr buat CPR pada annak ku yg masih kecil ini...terus dia nangis mcm biasa....tgh hari tu, Qaid di masukkan ke ICU baby....katil mula2 dia
lahir...untuk pemerhatian rapi.... aku dimaklumkan oleh Dr., sekali lg perkara ni terjadi masa aku mkn
tgh...dan dr buat CPR lg pd anakku...dan mereka mengambil keputusan untuk memakaikan Qaid oksigen untuk bantuan bila dia berhenti bernafas lg...aku sangat risau..Ya ALLAH...selamatkan lah ANAKKU...jauhi le dia dari bahaya...sembuhkan lah anakku ya ALLAH ptg tu perkara ni jadi lg buat kali ke 3...3 kali mereka membuat CPR ke atas anakku....
25 June 2009-
aku tak nak tinggalkan Qaid...tp staff nurse suruh aku rehat...suruh tido..diaorg ada tunggu Qaid katanya...aku pun tido di bilik sebelah anakku...menjelang pkl 3 pg, nurse kejut aku...bgtau suruh perah susu...n di maklumkan perkara siang td jd lg sekali...dah aku tak tido terus bermula pkl 3 pg itu...untuk menemani anakku....aku takut perkara tu terjadi lg...aku dimaklumkan oleh dr., CPR dah diber sebanyak 4 kali untuk anakku...dan itu tak bagus untuk seorang baby...jika dia survive pun...katanya, kemungkinan dia akan cacat...sbb oksigen dia kurang...dia tak lawan...dia bergantung pg oksigen tu..aku risau....sangat risau
pkl 8 pg- perut Qaid membesar...dr mengesahkan ada kuman di perutnya...tak tau punca dari mana...aku bingung...kenapa tidak terjadi pd baby2 org lain..kenapa anakku.....Qaid sakit jantung....kenapa tak jd kat baby2 yg sihat2 yg lain...kenapa mesti anakku yg kena..Qaid di suruh berpuasa...tak dibenarkan menyusu..masuk 2 hari aku tak dengar suaranya semenjak di pakaikan tiub oksigen itu...ya ALLAH...ujian apakah yg KAU uji terhadapku.. ..adahkah kerana dosa2ku yg lalu perkara ni di uji ke atasku..kenapa mesti anakku yg menjadi mangsa??kenapa ya ALLAH....Qaid menangis tak dengar suara...tp hanya air mata yg keluar yg sangat menghibakan hati ku....
menjelang ptg..aku minta untuk balik kerumah sebentar...untuk rest, pkl 8, dr caroline call...suruh aku n husband ke hospital segera...kami disahkan yg tekanan darah anak sangat rendah....sebarang kemungkinan
bakal berlaku...dan kami di benarkan duduk menemani anak kami...masuk 2mlm aku tak tido ...aku sangat takut...takut dia pergi tanpa ibunya di sisi....Qaid. ..bertahan nak...bertahan sayang...ibu ada teman Qaid...
26 June 2009-
pg Jumaat....aku tak tido semalaman, menemani Qaid....aku sangat takut dengan sebarang kemungkinan yg bakal berlaku...aku tak mkn, tak mandi....terus menemani Qaid...sampaikan kwn2 yg dtg menjenguk kami di wad itu pun aku tak pedulikan..aku tak nak berganjak walaupun sekejap...aku takut Qaid pergi meninggalkan aku bila aku tak de disisinya... aku nak sentiasa menemani anakku...puas di pujuk oleh suamiku untuk berehat sebentar, tp aku tak peduli...aku tak nak...
menjelang tgh hari, Dr. Caroline memberitahu kami...anak kami sangat lemah....bergantung sepenuhnya pd mesin oksigen..dia tak fgiht lansung katanya...dlm hatiku..mcm mana dia nak fight, kalau di cucuk ubat
bergelen gelen...babyku pramatang... masih dlm hari..mana dia mampu n sanggup menanggung bergitu banyak antibiotik yg masuk ke bdnnya...even org tua sekali pun tak sanggup terima....babyku masih kecil..antibody dia sangat lemah!!!!Dr caroline berkata..."BERSIAP SEDIA DGN SEBARANG PERKARA YG BAKAL BERLAKU....KAMI CUBA SELAGI TERMAMPU, EVEN QAID SURVIVE PUN, KEMUNGKINAN DIA MENGALAMI KECACATAN... aku tak kisah, cacat ke...sumbing
ke walau mcm mana pun anakku alami, aku terima...aku bela dia...aku tak sanggup dia tinggalkan aku....
tp aku tak nak tunjuk kesedihan aku depan suamiku, aku hanya mampu berkata pd suamiku 'BANG, APA PUN YG BAKAL TERJADI..KITA REDHA"...w'pun mulutku berkata bergitu...hati ku menafikannya. ...Qaid.. .bertahan nak...ibu ada teman Qaid
Bpk dan ibuku dtg melawat...membawa bekalan untukku, airmata ku tak mampu bertahan.... aku nangis sepuas puasnya...aku meluahkan apa y terpendam di hatiku pd kedua org tuaku...ibuku hanya menasihatiku,
berdoa...berdoa. ..pelbagai surah diberi utukku lafazkan di ubun2 anakku...di telinga anakku....bpkku berkata, sabar...ini dugaan Allah...alah nak uji awak...even anak awak cacat sekali pun, kalau awak dan azrol tak mampu nak bela, kami sanggup bela....beri pd kami...bpk, mak...mulia sungguh hatimu.... Aku ttp menunggu....dan menunggu di sisi anakku...sayang, ibu ada di tepimu..menemani Qaid....Qaid jgn bimbang...ibu ada...Qaid jgn takut....ibu teman Qaid...tp hati seorang ibu, tak sanggup tgk anaknya di perlakukan sedemikian rupa..diinject sana sini....tak cukup kaki tangan, betisnya pula di cucuk...di ambil darah..Dr.ckp, puan, darah anak puan tak cukup....aku rela mereka menambah darahku....ambil le sebanyak mana...asalkan anakku selamat.... ptg, Dr. pakar kanak2 dtg menjenguk... dia memaklumkan pd kami....kuman itu telah merebak ke ginjal anakku....anakku tak kencing..tak berak...perut makin
membesar...kulit makin menipis..merah2 dah ketara di bahagian perut...
ya Allah....aku bermohon kepadamu...
aku REDHA kau ambil nyawa anakku..
jg lah di biarkan anakku di seksa sedemikian rupa...
jika ada kesalahan ku, kesalahan suamiku...
biarlah kami yg menanggung dosa yg kami lakukan...
tetapi jgn le anakku yg menjadi mangsa...

Aku bagaikan hilang pedoman....hilang kewarasan... pabila melihat anakku sedemikian rupa...Dr. pakar membuat keputusan untuk di adakan minor operation untuk menebuk sedikit lubang di perut anakku...untuk melihat sama ada ususnya telah pecah (yg mengakibatkan perutnya membesar) atau asid....atau dpt
mengurangkan kekembungan bayiku itu... aku terus berada di sisi Qaid...membaca ayat2 suci, pelbagai doa...untuk kekuatan anakku...aku menjadi kuat semangat, berfikiran positif..yg anakku bakal sihat kembali..selagi ada cara...selagi tu aku terus berfikiran positif...aku tahu anakku kuat...jika ibunya kuat...air susu yg mengalir pd anaknya membuatkan anaknya menjadi kuat...aku terus berada di sisi Qaid, dia memberi respond padaku...kakinya diangkat-angkat. ..aku terus mengusap pipinya...aku lihat airmatanya mengalir...matanya terbuka...rupanya dia menangis...aku usap lg pipinya..mulutnye bergerak gerak...rupanya anakku lapar..dia nak susu...bila ku suarakan pd nurse...Dr. tak bg, anakku kena puasa...sedihnya la hatiku..hibanya rasa...Qaid. ...ibu tak berdaya sayang....adik sakit...kalau ibu bg juga...nanti perut adik tak leh menerima...ibu tak mampu sayang...
Menjelang mlm...pkl 10.30, sebelum Dr. Ahmad dtg, anakku putus nafas sekali lagi...Dr. Sumi membuat CPR pada anakku...aku terus keluar dari wad NICU itu kerana tak sanggup melihat...sedangkan org tua pun di buat CPR kita rasa sakit..inipula baby kecil...dlm hari..masih dlm pantang..ya ALLAH...berilah kekuatan pd ku...suamiku terus membaca yassin di sisi anakku...jantungnya semakin lemah..tekanan darah mula tak stabil...CPR yg di lakukan kali ini.....begitu lama di bandingkan dari hari2 sebelum ini...bila keadaan dah stabil, Dr. Ahmad terus membuat minor operation pd anakku...kemudian. .setelah selesai, Dr. Ahmad menunjukkan pd suamiku...bahawa. ..usus anakku elok, yg keluar hanya darah dan air sahaja...aku bersyukur... bersyukur kerana tiada apa2 yg berlaku pd organ anakku...selepas Dr. Ahmad membuat minor operation pada anakku...anakku putus nafas sekali lg....Dr. Ahmad dan Dr2. yg lain terus membuat CPR pada anakku..aku tak masuk ke bilik itu...tp terus melihat dari luar...kemudian, dr. sumi dtg kepadaku...MAK. ..TAK NAK MASUK KE TGK??...aku ckp...nanti Dr., saya tak sanggup tgk anak saya dilakukan mcm tu...tak sampai hati...
kemudian...aku lihat, suamiku menangis...menangis tak henti henti...aku terus berlaki ke arah suamiku...kemudian aku duduk di sisinya...Dr. Ahmad
dtg kepadaku...dia ckp, KITA DAH BUAT CPR PD BABY SEBANYAK 6 KALI....TAK
ELOK UNTUK BABY, DIA SEMAKIN LEMAH...KITA CUBA SEDAYA UPAYA...TP DIA TAK
RESPOND...IBU BOLEH CUCI TANGAN...DUDUK DEKAT ANAK...BOLEH PEGANG
DIA...aku terus membasuh tanganku...dan aku ttp mengatakan pd suamiku...BANG, KITA REDHA...REDHA DGN UJIAN ALLAH...kemudian, aku terus pergi pada Qaid....mencium dia tanpa henti...melafazkan kalimah syahadah padanya...membaca ayat2 lazim pdnya...membaca doa nabi yunus
pdnya...kemudian. .aku tgk Dr. terus menanggalkan mesin dan wayar2 yg melekat di bdnnya...kenapa Dr???Dr. ahmad terus menggeleng.. ..Ya ALLAH....Qaid. ..anak ibu, kenapa tinggalkan ibu..ibu tak sanggup
nakkkk....aku seperti hilang akal...hilang kewarasan aku....Qaid. ...ibu sayang Qaid...kena tinggalkan ibu sorang2..ibu tak sanggup nak...Qaid.. .kenapa kuman tu kena kat Qaid..kenapa tak pd budak2 lain yg
sihat2...anak ibu sakit jantung...kenapa anak ibu yg kena...Ya ALLAH.....kenapa ambil anakku dari ku..kenapa tak ambil aku sekali???Qaid. ......... .

aku terus pengsan....lemah. ...adakah ini hanya mimpi...adakah ini hanya gurauan semata mata...Ya ALLAH....berat sungguh ujian mu ini....aku tak mampu untuk berkata apa..hanya air mata yg mengalir tanpa henti...berat sungguh ujianmu ini ya ALLAH...berilah aku kekuatan ya ALLAH... suamiku mula menelefon ahli2 keluarga kami...memberitahu ttg berita pahit ini....ramai yg cuba menghubungi ku...tp aku begitu lemah untuk menjawab..terlalu pahit dugaan ini...ibu mana yg sanggup berpisah dengan anaknya....tiada sapa yg mampu berada di tempatku ini.. menjelang pkl 1.30 pg...kakak iparku (kak ida) dan abg wan sampai...aku
terus terusan menangis....tak sanggup rasanya menerima hakikat ini...adakah aku bermimpi...atau ini hanya mainan tidurku...ku cubit cubit lenganku..ku ketuk ketuk kepalaku...betulkah semua ini...ya...hakikatn ya mmg benar....ini adalah realiti..bukan mimpi...aku harus menerima dugaan ini dengan tabah....tp aku menafikan... .aku redha....tp aku tak sanggup meniti hari-hari berpantang aku tanpa Qaid di sisi..mcm mana keadaanku nanti..ya allah....kuatkanlah semangatku.. .aku begitu lemah sekali...

Jenazah Qaid dikafankan di hospital...sebelum kami berangkat ke rumah mayat, aku dibenarkan untuk melihat jenazah anakku...Ya ALLAH...anakku seperti tidur....senyuman dibibirnya.. ..begitu comel wajah anakku..begitu tenang sekali dia pergi dijemput ilahi...
Ya ALLAH...besarnya rahmatmu ini...
aku bersyukur... anakku pergi meninggalkan aku...
aku sayang padanya...tetapi ALLAH lg menyayangi nye...aku tak perlu khuatir...Qaid akan dijaga oleh ALLAH..walaupun aku tak sanggup menerima dugaan ini...aku REDHA Qaid pergi...aku cium..cium.. cium jenazah anakku tanpa henti... sebelum kami berangkat dari wad SCN...aku peluk rakan2 kenalanku di wad
itu...moga dugaan yg menimpaku ini..dijadikan sebagai kekuatan diri mereka agar jgn mengeluh menjaga anak mereka yg sedang sakit di wad itu...sempat aku berpesan...kuatkan lah semangat korang...aku tak pernah berputus asa berusaha menyembuhkan anakku Qaid...sehingga nyawanya dijemput ALLAH...aku kuatkan semangatku.. .dari mula aku menerima berita Qaid sakit...sampai le ke hujung nyawanya...aku tak pernah mengabaikan dirinya...meninggal kan dirinya kesorangan.. .jdkanlah kisah aku sebagai kekuatan korang.... ku lihat..semua staff nurse menangis...dr. sumi pun begitu..aku ucapkan terima kasih di atas layanan mereka sepanjang aku dan Qaid berada di bawah jagaan mereka..
Ku turut anakku sehingga ke rumah mayat...di mandikan jenazah...dikafanka n..semua dilakukan oleh suamiku....aku begitu lemah...adik2ku menangis tersedu sedu kesedihan pabila melihat jenazah sekecil itu...begitu suci...tersenyum. ...putih bersih...ya ALLAH...berilah kekuatan ke atas ku....rahmatilah pemergian anakku ini ya ALLAH..
Menjelang pkl 2 pagi...kami sampai di rumah...mak dan mak mertuaku, adik2 iparku telah menyiapkan segala kelengkapan. ..jenazah anakku diletakkan di atas tilam kekabu yg ku beli khas untuknya...untuk dipadankan dengan katil baby yg kubeli dari B, sayu hatiku....sayu sangat...melihat segala pakaiannya.. kelengkapannya. ..yg tak pernah di usik..dipakai lg...mcm mana agaknya diriku nanti....mengadap segala brg2 keperluan Qaid...mak menangis...begitu juga mertuaku....aku begitu lemah...aku baring di sebelah anakku Husna...ku peluk anakku...husna, hanya tinggal husna sebagai kekuatan ibu meneruskan kehidupan ibu...husna jd anak yg baik ye...adik husna dah takde...husna tak sempat tgk Qaid...hibanya rasa
hatiku ya Allah... along sampai, terus mengurut bdnku...urut kepala ku..urut kakiku...kemudian, dia menyertai ahli keluarga yg lain..mengaji untuk jenazah anakku...suamiku membuat keputusan untuk menyemadikan jenazah anak kami di tanjung karang...bpk menguruskan segala keperluan di tg karang dengan wak
leman...kemudian, mak, ajip, ijal along n family meneruskan perjalanan ke tg karang...aku dan yg lain2 akan bertolak selepas subuh...menunggu ahli keluarga suamiku dari kedah..

Sesudah subuh, kami bersiap...hatiku pilu..hiba.. .pabila merasa susuku bengkak..bengkak sangat...ya ALLAH....Qaid haus....Qaid nak susu...aku memerah susuku tanpa bantuan pam, begitu banyak susu ini...tapi aku ralat...Qaid tak sempat menyusu buat kali terakhir...hiba sungguh hatiku...ibu mertua ku memelukku n menenangkan hatiku...aku pilu..pilu bila melihat jenazah anakku di hadapan mataku...betul. .ini bukan mimpi..tp kenyataan..aku harus hadapi...husna bangun dari tidur,eh...adik dah balik....eh adik tidur???kakak.. ....adik kakak dah tak de...terlalu pahit air liurku untuk memberitahu husna bahawa adiknya telah di jemput ilahi...paham kah dia ttg kehilangan adiknya??kemudian...selepas subuh, selepas kehadiran jiran2 tetanggaku melihat jenazah....kami bertolak ke tg karang...sedih hatiku bila melihat satu-satunya kawanku dtg...B, anak aku dah takde...anak aku dah dijemput Ilahi...tinggal aku sorang b....B peluk aku, menenangkan hatiku....sabar. ..sabar jie...ni semua dugaan allah...ko beruntung sbb ada anak kau yg menunggu ko di syurga nanti...sedihnya hatiku menerima hakikat ini....kemudian, dtg jiranku yg paling rapat denganku..kak mas,aku peluk kak mas...kak mas, saya dah lama nak anak lelaki...tp sekejap je Allah pinjamkan pd saya...sabar jie...sabar. ..ini semua dugaan....air mataku dah kering....dah kering untuk menangis lg...hati aku pilu...hiba. .sedih... tp air mataku tak mampu lg untuk keluar... kami meneruskan perjalanan kami ke tg karang..sepanjang jln, tak putus-putus sahabat2 n kenalan2 sms...mengucapkan takziah...antara banyak2 sms yg aku terima...aku begitu tenang pabila membaca sms dari ustaz nasir, rakan kerjaku di FSSK...JIE, QAID TU KETUA...PEMIMPIN. ..INSYAALLAH, DIA AKAN MENGETUAI UJI DAN SUAMI DI SYURGA NANTI...amin. ...amin.. .ya rabbal alamin..

Sampai di tg karang...aku disambut oleh along...aku diminta berehat di dlm bilik...mak bg aku mkn...pahit sungguh air liurku ini....aku tak mampu menelan apa2 sahaja....aku tak mampu....kemudian, rumah ayahku ini
dipenuhi oleh ahli keluarga..kenalan. .sahabat2 handai...kemudian, aku diminta untuk mencium jenazah Qaid buat kali terakhir.... aku berjalan ke aras jenazah...jenazah anakku seperti tidur.....aku terlupa bahawa anakku sudah meninggalkan aku...aku cium anakku...cium tanpa henti...kemudian, secara tiba2...aku berzikir pd jenazah Qaid....SUBHANALLAH. ..WALHAMDULILLAH ..WALAILA HAILLALLAH WALLAH HU AKBAR...zikir yg selalu aku ratibkan pd qaid bila dia menangis...mengigau ....ya allah...anakku hidup lg..dia cuma tido..tido seperti hari2 biasa....tido selepas mandi..selepas di beri susu...ya ALLAH...jgn ambil anakku.....Qaid, ibu sayang Qaid..jgn tinggal kan ibu nak..mcm mana keadaan ibu nanti tanpa Qaid....
Qaidddddddd dddddddddd. .....
Jenazah anakku di kebumikan di sebelah kubur arwah opah....betul2 di tepi kubur arwah opah...aku bersyukur... .sekurang kurangnya Qaid tak sendiri...nyang ada menemani Qaid..
Ya ALLAH, Aku REDHA di atas ujianmu ini....
Aku REDHA ya ALLAH...
kau limpahilah rahmatmu ke atas roh anakku ya ALLAH...
lindungilah Qaid ya ALLAH....jagalah Qaid di sana ya ALLAH...
lindungilah dirinya ya ALLAH...berilah kekuatan ke atasku ya ALLAH...aku masih ada husna dan
suamiku, tetapi Qaid sorang2 di sana ya ALLAH...temanilah anakku ya ALLAH....jgn dibiarkan dirinya kesorang ya ALLAH...selama ini aku tak
pernah biarkan dirinya kesorangan.. ..
Aku REDHA ya ALLAH...aku REDHA....kerana kau lebih menyayangi anakku dariku...
Qaid, ibu sayang Qaid...sayang sangat kat Qaid..w'pun Qaid hanya dipinjamkan sekejap kepada ibu...tp ibu bertuah sangat..dpt susukan Qaid, jaga Qaid siang dan malam...cium Qaid tanpa henti...bacakan surah,
ayat-ayat lazim, doa dan zikir tanpa henti pada Qaid...Qaidlah anugerah yg amat berharga pada ibu..w'pun hadirmu hanya sekejap nak...tp Qaidlah anugerah yg tak ternilai dari ALLAH untuk ibu...tunggu ibu di syurga ya nak..doakan ibu kuat, kuat mengharungi hari2 pantang ibu tanpa Qaid...kesian kat kak husna nak...terbiar tanpa kasih ibu..bukan ibu tak sayang pd kakak...tp ibu lemah...lemah dengan kehilangan Qaid...doakan ibu ye nak...doakan ibu..semoga ibu kuat...ibu takkan lupakan Qaid...ibu akan sentiasa mendoakan Qaid...begitu juga abah...kehilangan Qaid merupakan satu tamparan pada ibu dan abah...ibu ingat ibu lg kuat dari
abah...tp rupanya ibu sangat lemah menerima berita ini....
Qaid...hadirmu adalah anugerah ALLAH yg tak ternilai pd ibu nak....ibu sayang Qaid...ibu halalkan susu ibu...ibu minta maaf kalau selama ini jagaan ibu pada Qaid tidak sempurna nak...ibu sayang Qaid...
"QAID AHMADINEJAD 2 JUN - 26 JUN 2009-IN LOVING MEMORY"

ibu, abah dan kakak husna sayang Qaid...

Wednesday, January 27, 2010

Terima kasih daun keladi.....

Yuhuuuu.....today i'm start my work with hepi mood....tersengih meleret hingga ke tinga..haha...
Spt biasa,klu papa shif mlm so dia akan take over anta danish umah ibu...sblm tu akan anta mama dlu ke ofis..wlupun mama punch merah tdi,but i'm still hepi...
Nk tahu knp?....inilah buahnya....ekkekekek


i'v got cute bebear with love n coklat....yum..yum..

wonderful card for wonderful wife...cewaahhh!

me with the lovy..lovy...

yg ni mama dh dpt awal lg...

dh lama mama idam ni..
Trm kasih daun keladi ye papa...tetiba surprise dr papa...suka sgt....pepagi buta,dh dpt bebear....papa say sory sbb adiah mama yg ni terlewat sket...2ari lepas papa xberkesempatan nk bagi,dia sibuk ngn klasnya....mama xkisah,pepun dpt jugak akhirnya even mama dh pun dpt adiah sebelum tu dr papa....trm kasih sayang....
Also thanx for the wonderful card...wonderful card for wonderful wife kata papa......
Tdi,mama tel papa say thanx to him..papa lak say sory sbb adiah dia simple sgt katanya..mama xkisah la tu seme,janji papa ikhlas jer..so,bfast ni mama mkn coklat jela papa ek...tambah tembun la mama.....

Aku....
I'm in hepi mood today..

Monday, January 25, 2010

Today is my birthday....huhuhu



Today is my birthday!!......
Pejam celik jer dh pn tambah lg setahun usia mama....
makin bertambah usia,semakin hampir rasanya kita pd Penciptanya....
klu dlu mama smbut birthday ngn papa jer,tp tahun ni special sgt...mama dh ada putera mama...tahun ni birthday mama lebih bermakna disamping 2 orang putera kesayangan mama,buah hati mama....

Mlm tdi 15 minit lg kul 12,papa of course la the 1st people yg wish 'Hepi Besday' kt mama..thanx sayang...(pehni b just tunggu adiah dri abg jela ek..huhu)...Pastu diikuti la ngn msg2 dri fmli ngn kgkawan...
Trm kasih semua!!

Paling istimewa wish msg dri papa pagi tdi....
tut..tut..tut...msg ringtone tepon mama bunyik...

"Selamat Hari Lahir Sayang..
moga tahun ni lebh baik dari thn2 lepas..
moga keluarga kita dirahmati Allah dan bahagia hgga akhir hayat.
Abang amat menyintai b,terima kasih diatas segala kasih sayang yg b telah bg pd abg dan anak kita.
  Jasa b,pengorbanan b pd kami berdua xkan kami lupakan hgga akhir hayat kami..
terimalah salam syg dan cinta dari khas utk seorang yg bgelar kekasih,isteri dan mama..
mmmmmmuuuuuaaahhhh..
love u..
ikhlas dari papa dan danish.."

Thanx papa....mama love u all too..mmmuuuaaahh!

Thursday, January 21, 2010

Kepada semua PA2.....

Slm Syukur semua!!
Segala info yg mama dpt ni still panas lagi nih...taklimat psl skim perkhidmatan setiausaha yg diupgrade td abis hmpir kul 5..memang panas n gamat la kejap dlm bilik taklimat tu td.. si pemberi taklimat pn siap bwk backup officer utk jwp sgl psoalan yg ktorang nk tyer...kira2 yg bgi taklimat td tu mmg senior officer yg mmg plg hmpir or antara org kuat psl perjawatan ni...termasuk la sorang kakak tu (akak ni mmg baik sgt),antara org plg awal kt sumber manusia yg aku forwardkan email ttg pengupgredan ( gini ke ejanya?) skim perkhdmatan setiausaha ni...

Btol kata sorang member mama tu,so far mama xder la dgr lagi rungutan pasal naiktaraf jawatan ktorang ni...tp td bila dh attend or berkumpul,baru mama tahu mmg ramai dh dok kecoh psl ni...biasalah yg senior2 yg lbh bpengalaman ni kn..tp mama spt biasa lah 'ada aku kesah?'...huhu..tp nk xnk bila dh bkumpul,kita kenalah dgr pendpt stp mereka yg hadir kn..bru sepakat gitu...tp mama mmg tabik la pd senior2 setiausaha kt mardi ni..dorang mmg sgt understanding n open minded...tahniah juga kpd sorang member mama ni (ktorang mmg satu batch msuk mardi),wlupun dia dh N32 tp bersemangat utk mempertahankan mereka2 yg still di N17 ni..tp N32 pun ada manfaatnya kn...

Yang penting,isu ini akan diusulkan dlm mesyuarat lembaga mardi yg akan berlangsung insyaallh pd 22 Feb ni...bla dh endorsed,dorang akan edarkan surat opsyen either agree or not...then akan diusahakan utk dilaksanakan as soon as possible di Mardi...wlu cmner pun,gred baru jwtn setiausaha tu dh bleh digunapakai sbb telah pun diiktiraf oleh JPAkn.....so klu stkt nk isi borang ker,nk update personal detail kt inteam ke dh bleh la guna gred baru tu...just tunggu endorsement drp pihak jabatan jer (utk tujuan perubahan gaji)..

Berkuatkuasa jer pekeliling baru ni,secara otomatik pekeliling lama dibatalkan...so segala perubahan adalah termaktub spt mana dlm pekeliling yg baru...mama nk terang satu persatu pn,sama je kot spt mana yg terkandung dlm pekeliling tu..cuma utk lebih memahami jer..cthnya klu kita (setiausaha N17 yang ada diploma ni) berada di P1 T13 means kita akan naik satu mata gaji ke P1 T14..tp incase perbezaan gaji tu msih blom dpt menampung jumlah kenaikan tahunan (kurang),so akan naik lagi ke satu mata gaji lg (P1 T15)..klu kenaikan gaji tahunan kita adalah pd bulan 7, 2010 bila jer kita trm opsyen ni bermakna kenaikan gaji tahunan kita pd tahun depan adalah bulan 1...gitu la citernya...nanti bila korang seme dh dgr taklimat kt jabatan masing2,sure korang juga akn lbh faham dri mama..apapun,pehni kena cpt2 amik PTK utk ke N28,32 or 38 plak..tp kt mardi smpai 32 je kot..

So,TAHNIAH la kpd mereka yg berkenaan(termasuk la mama sdri..huhu)... mama doakan mesy lembaga kt mardi ni dipercepatkan,so endorsement bleh dipercepatkan jugak,then opsyen kami juga bleh dipercepatkan...urusan perlaksanaan juga bleh la dipercepatkan...bak kata pegawai ktorang yg bgi taklimat tadi "YOU ALL MMG BERHAK untuk diberi pengikhtirafan ni...YOU ALL not just as secretary..YOU ALL jugalah yg jdi orang paling HADAPAN dlm sesebuat jabatan/agensi"...ayat tu yg buat mama lebih bangga..i'm proud to be as a Secretary okeh...PROUD means bangga sekiranya mama berjaya jalankan tugas mama sepertimana yg diharapkan spy setanding ngn apa yang kita dpt....pehni responsible dan juga komitmen as a SECRETARY akan bertambah dan jdi lebih berat...


HIDUP SETIAUSAHA 1MALAYSIA......

PRETTY ZAZA BABY FACE CONTEST

Join contest lagi?...hehe
Mehla ramai2 kita memeriahkan contest ini plak..
Klu korang berminat silalah ke SINI yek.....

Mama letak gbr ni utk dipertandingkan.....
*
*
*
*

Empunya gbr ini adalah...

Muhammad Danish Arwisy bin Muhamad Roduan
(of course saya BOY yek)
11 bulan
Rohaniza Mohd Zahari (Mama Danish)

Contest Baru Pulak!!

This time mama nk try join contest ni plak..mama sgt tertarik ngn banner contest BLOG ni..so simple but so smart..black n wite plak mmg peberet color mama...

cara dia sama je sebijik cam blog yg buat contest ni.so x payah urai panjang2 dah.

copy gambar kat atas,(linkkan ke http://kameraxburuk.blogspot.com/2009/12/contest-baru-pulak.html ) letak gambar korang rase cun.(gambar sendiri) atau ramai2 pun takper, janji korang punye.satu je dah ckup. post it as contest baru pulak and then post link kat bawah!

**TAMBAHAN**
gambar orang lain pun tak ape. asalkan bukan gambar cilok dari mana2. yang penting gambar tu hak milik diri sendiri. ada paham?

Duedate sampai hujung bulan 1.  
Untuk contest kali ni, mama nk letak gmbar ini.....

Muhammad Danish Arwisy Muhamad Roduan
11 bulan
Rohaniza Mohd Zahari (Mama Danish)

Wednesday, January 20, 2010

All PAs will have special meeting tomorrow...taklimat khas tuuuu...hehe

Esok mama and all kengkawan PAs kt MARDI ni will have special meeting...pengerusi KESUMA sibuk mempertahankan hak mewakili kami as a PA ni...bagus btol..CEPAT,PANTAS dan TUNTAS....haha
Actually esok kami junior and senior PA ni akan diberi taklimat khas berhubung isu yang sibuk diperkatakan sana sini ni...dlm paper pun sibuk diutarakan ttg ketidak puasan hati mereka2 yang berkenaan....kt MARDI ni,so far mama xder la dgr lagi aduan or ckp2 yang menyatakan ketidakpuasan hati sesetengah PT or senior PA...alhamdulillah la..agaknya MARDIan ni understanding or bleh bertolak ansur kot...(ke aku jer yg xtau dorang dok bising sana sini?)...hehe...xkisah la..bak kata asha or si ijan, 'ada aku peduli?'......

Mama pn tadah tgn jer klu tiada apa2 perubahan or rombakan utk pekeliling kali ini...mg pelaksanaan pekeliling tersebut akan tetap dilaksanakan walau apapun terjadi..mg2 xder rintangan or bantahan la lepas ni ek.....

Untuk kengkawan KESUMA, tahniah di atas tindakan CEPAT,PANTAS dan TUNTAS anda mengenengahkan (btol ke eja cenggini ni ek?) isu ini ke pihak berkenaan...

HIDUP KESUMA!!!!.....

p/s  : KESUMA ni stand for Kesetiausahaan MARDI...

Monday, January 18, 2010

Sakitnya leher mama...

Slm semua!...
Rasanya mcm dh lama sgt mama xupdate blog mama ni..asyik dok nengok entry2 kengkawan jer..lgipun xder citer menarik sgt yg nk dikongsi bersama...keseronokan mama bersama papa dan danish kt umah ditambah plak ngn kehadiran adik mama yg lepas SPM tu kt umah..so danish xder la bosan sgt bila ada orang melayan karenah dia time papa kena keje.....mama pn bleh la wat keje umah lelebih sket kn..

Sebenarnya,mama nk citer...mama mengalami sakit leher dh 2,3 ari dh termasuk arini...tp yg mama xtahan,arini dh jdi bengkak lak kt bwh telinga ni ha...org dlu2 kata nk jdi 'beguk or begok'..ye ke ek?...tp memang menyakitkan..mlm td pn mama tdo xlena...pgi tdi papa blik je umah dari keje,papa tekan2 kt area situ,mak ai sgt yg amat....dh bengkak plak....ada sesetengah org ckp plak nk jadi 'telur cicak'?....yeke telur cicak?....seingat mama,dlu masa mama kecik2 pnah la mama kena beguk tu...tokma danish sapukan nila serbuk cmpur ngn cuka....bila mama nengok kt cermin,bgkak tu xnmpak lgi...tp bila tekan kt tpt yg sakit tu,memang keras....akak2 kt ofis ni pn ckp bengkak....ada sorang akak tu ckp,klu alah nanti bleh demam...sakit bila urat kt leher tu nk membengkak....ni mama nk kalih kiri kanan pn sakit.....dh la arini byk keje,biasalah kt 1st day every week....pg2 ni td ada meeting RMKe10 plak....

Sambil2 mama menaip kt blog ni,tgn mama dok usap2 kt bwh leher yg bengkak tu..rasa mcm semakin membesar je bengkaknya..risau plak....tengok la ptg2 nanti klu still xsurut or semakin sakit,nampaknya mama kena lah ke klinik...takut gak klu demam nanti...mama siankan si danish tu jer..so utk langkah2 pencegahan,mama kenalah ke klinik cpt.....aduhai..sakitnya..berdenyut2 plak tu....nk menguap pn terasa sakit.....jap lg time zohor tu bleh la mama rehat jap kt dlm bilik solat.......xtahan rasanya berdenyut2 tu...ubat thn sakit plak mama xbawak.... mintak2nya sakit ni semakin kurang la....

Yg ni plak,seme gbr2 yg tiada kaitan ngn tajuk entry di atas yek..sj2 mama letak kt sini sbb ni antara gbr tbru si danish...dh lama mama perap,kebetulan dh update blog ni publish la terus all the pics...



 

kelakar kn memek muka danish time ni..spontan je dia sengih cenggitu..



tiga gbr kt atas ni plak,time mama 'kenat' kt danish..
'masih terpacak??'


dia kuakan seme menan dia,dia plak dok dlm basket tu...

papa landing kan dia dlm tu...senyap jer..

mama 'kenat' danish ek..

'mama..ni lori bomba danish yg ilang tu..dh jumpa..'

'beh gak dok dlm ni kn papa?'

'bleh mkn x ni mama?'

'scarf ni letak kt sini mama ek?'

Thursday, January 14, 2010

CABUTAN BERTUAH MDM 2010


Slm semua!..
Kali ni mama nk try join contest anjuran kwn mama sendiri sempena besday kedua2 MDM nya....mcm menarik je kn...manalah tau kot2 danish antara yg bertuah...kn mamaMDM2 kn?....

Untuk keterangan lebih lanjut, sila lah terjah ke BLOG ini or bleh juga terus ke SINI..
Tarikh tutup penyertaan contest ini adalah pada 10 FEBRUARI 2010...
Mcm2 voucher ditawarkan sbg adiah...seronok klu dpt nih....
Bleh pegi spa,bleh shopping kt guardian dan bleh juga ke waterpark gambang......

zidah, ko cabut tu biar ar kena nama aku....bc bismillah 24x,pehtu ko sebut nama aku byk2 kali sket..aku tingin woo adiah dr ko......hehe

'aah la abg danish,..bgitau mama abg,kasilah nama mama kita menang...' ni adik danish ckp,mama danish type jer tau.....

Wednesday, January 6, 2010

'Hepi Besday to Papa..We LOVE you..'

Slm semua!..
Kali ni barulah bpeluang mama nk citer perihal kami ank beranak last weekend..actually 2 Jan aritu,besday papa...'Hepi Besday to Papa'...papa dh 30 thn tau this year..dh tua dh...hehe

Detik 12 tgh mlm 1Jan, mama wish 'Hepi Besday' kt papa..xsgka kn,this year papa dh pun menjangkau 30an...tp bg mama,even papa ms 20an lg,pemikiran papa sgt matured...papa memg dh layak berada di usia 30an dh..hehe..papa,jgn marah okeh.....mama suka dgn pendirian papa..dia sgt tegas klu dlm hal2 kluarga....thanx papa sbb menyayangi kami berdua...mama sgt bangga memiliki dan dimiliki papa tau...'Hepi Besday to you sayang...mg hidup papa akan sts diselubungi hari2 yg bahagia,alwez success....semoga keluarga kita sts bahagia dan dirahmati Allah selalu...mg papa sts murah rezki,sts beroleh kejayaan ye'..hopely papa suka adiah yg xseberapa dri mama tu..:)Ari ahad tu,ktorang kuar celebrate papa...mula2 nk celebrate kt SR mines....surprisely kt situ,seme kek abis....so cancel la SR kt mines,ktorang jln2 je dlm tu...then terus ke SR kt jusco.....adiah dh bagi on that day besday papa,so aritu ktorang just mkn2 jela.....mama blanja papa mkn then adiahkan papa kek peberet papa tu....danish pn ceria sgt aritu..papa dpt dua kad tau besday this time..satu dri mama,then the other one dr danish.....red+love yellow..ye papa ek?.....sronok la tu....
Ni speciall utk papa...
Dh malas nk citer byk,perut pn dh kyg...so korang nengokla gbr2 ktorang yg sempat mama snap....
Layannnn okeh...............


papa+danish+chipmunk

time ni ktorang jln2 kt mines..danish attrack ngn chipmunk tu..

sukanyer ank mama nih...

'danish nk coklat kek 1 slice je papa ek'

danish honey...honey ke?...danish bee la...


'Hepi Besday to Papa..we LOVE u..'

fuuhhhhhhhh...

potong cpt papa......

papa wit his favourite cake

yummy..yummy..

'saya pn mkn kek tau'...

our menu

behave yourself okeh...mama nk shopping2 jap...

good boy...

he's very smart..

so clever....

PAPA n MAMA LOVE DANISH ARWISY..

Tuesday, January 5, 2010

.:ALWAYS be MY BABY CONTEST:.

Slm Tahun Baru 2010 semua!..
Msih blom tlewat kn mama nk wish 'Hepi New Year' to everybody?..
Ni kira 1st entry mama for this new year...mama tb2 rs teruja plak nk join contest ni plak..contest pembuka thn 2010..haha
Contest ni adalah anjuran ღ TeRU²bOzUღ ...so kpd sesaper yg ingin mencuba nasib,syrt2 adalah seperti di BLOG INI okeh.....

Mama svey2 gbr tjumper lak gbr ni..ms ni umur danish 3 bln lebih kot...rs rindu plak nk dukung dia cenggitu..skang ni jgn harapla..dia dh eksyen nk jln sdri dh..hehe....

Gbr yg mama pertaruhkan adalah ......................................

My World's Sweetest Miracle..
Muhammad Danish Arwisy..is YOU